Under pressure

18-02-2018

What a world it would be if people were supportive.

Wanneer we met een paard beginnen werken hebben we allemaal een doel voor ogen, een ideaal. Dat kan zowat alles zijn. Voor mij en (ik hoop ook voor) mijn studenten is het doel de tijd met de paarden zinvol te besteden. Wij werken aan fysieke en mentale gezondheid van onze paarden en tegelijkertijd genieten we van de groeiende band met onze viervoeter.

Zowat elke les maak ik schitterende momenten mee die mij kippenvel bezorgen. Paard en ruiter die zich volledig op elkaar focussen en er helemaal voor gaan. Elk stapje in de goede richting, elk Eureka-momentje wordt gevierd en zowel ruiter als paard krijgen een ontzettend fijn en fier gevoel. Totdat...

Zonder om te kijken weet ik al wanneer er iemand aan de bakrand staat te kijken. Gelukkig zijn het vaak positieve en nieuwsgierige mensen die wat komen meepikken, maar er is ook een ander soort mensen. Mensen die er op uit zijn om je een slecht gevoel te geven, mensen die niet het beste in je naar boven brengen. Vaak voel je meteen een gevoel van frustratie en spanning opkomen als je deze mensen ziet verschijnen. Je hebt het gevoel dat je je moet bewijzen of verantwoorden ten opzichte van hen. Ook al besef je rationeel dat dat helemaal niet hoeft.

Tot mijn grote spijt heb ik gemerkt dat negatieve commentaar en achterklap veel gemakkelijker over de tong rollen dan loof en steun. Ik heb zo mijn theorieën over hun beweegredenen, maar daarover zal ik nu niet uitweiden. Belangrijk om te begrijpen is dat zulke mensen er altijd al zijn geweest en ze zullen steeds op ons pad komen. Ontwijken heeft geen zin, maar we kunnen wel de negativiteit leren afblokken en hen schaakmat zetten.

Beste lezer, besef a.u.b. dat jij werkt met JOUW paard. Jij werkt aan JOUW doelen. Jij werkt hoe, waar, wanneer, met wie... JIJ dat wilt. Je hebt NIETS te bewijzen ten opzichte van anderen. De enige die je dient te imponeren is je paard. 
Wees blij met elke stap die jullie zetten, wees fier op de fijne momenten en laat de frustratie de overhand niet nemen. 
Voel je dat vervelend, knagend gevoel toch opkomen? Stop, adem diep in en herhaal het vetgedrukte gedeelte hierboven, relax en doe rustig verder. Je hebt niets te bewijzen. 

"One reason why birds and horses are not unhappy is because they are not trying to impress other birds and horses."

― Dale Carnegie