Lezersvraag: Wat is academisch grondwerk?

29-01-2018

Geregeld krijg ik zeer interessante vragen tijdens de lessen van mijn studenten of via mail naar me toegestuurd van geïnteresseerde lezers. Graag ga ik op deze vragen in aan de hand van deze blog. Deze week kreeg ik de vraag: Wat is academisch grondwerk?


Academisch grondwerk is de fundamentele voorbereiding van een rijpaard. Hierbij leert je paard zijn lichaam correct te gebruiken. In de eerste instantie leert je paard zijn gewicht te balanceren over de vier benen. Hierdoor ontstaat een houding waarbij geen van de benen overbelast wordt. Dat zorgt er uiteraard voor dat de kans op blessures kleiner wordt en het paard fijner te besturen is. Eens het paard dit heeft geleerd spreken we van een bereikte horizontale balans.

De volgende stap is verzameling. Hierbij zal het paard de achterbenen meer belasten waardoor de borst nog meer wordt opgetild en de gewrichten van de achterbenen meer beginnen te plooien. De impact van de gangen wordt hierbij nogmaals verkleind aangezien de gewrichten de schokken zullen opvangen.

Tijdens het grondwerk leren we stap per stap het paard de communicatie aan die wij ook zullen gebruiken in het zadel. Zo is de communicatie veel duidelijker en dat zorgt voor minder stress.

Academisch grondwerk heeft enkel maar voordelen voor je paard, maar ook jij, de ruiter, hebt baat bij deze trainingsvorm. Je leert je paard ECHT kennen. Als je naast je paard staat, zie je wat hij doet, hoe hij reageert, hoe hij beweegt. Je leert de sterktes, maar ook de zwaktes van je paard herkennen en ermee aan de slag gaan. Zo word je de naast ruiter een ware trainer voor je paard.

Tot slot is grondwerk een boost voor de band met je paard en ongelooflijk FUN!

In een notendop

Academisch grondwerk

= Aanleren van de hulpen (ook voor de zijgangen)
= Aanleren van correct lichaamsgebruik
= Bereiken van horizontale balans
= Bereiken van verzameling
= Duidelijke communicatie
= Geleidelijke opbouw
= Je traint je oog
= Je wordt trainer van je paard
= Versterkt de band
= FUN!!!! 


Kaïro

In 2015 kwam de knappe Kaïro in mijn leven. Door zijn disbalans was hij helemaal niet geschikt als rijpaard. Hij was erg weerbarstig, bokte, struikelde, zette zijn nek vast, knarsetandde, liep van onder de ruiter weg en zelfs aan de longe merkte je heel wat "vervelend" gedrag.

Observatie

Kaïro zette zijn benen als een rasechte draver; voorbenen smal en achterbenen zeer wijd. Tijdens drafkoersen is dit zeer voordelig. Zo raken de achterbenen de voorbenen namelijk niet.
Een rijpaard echter moet net het omgekeerde doen. De achterbenen moeten onder de zwaartepunt (van de ruiter) treden om balans te behouden.
Door zijn beenzetting viel Kaïro dus letterlijk over zijn benen en een ruiter dragen was zeer oncomfortabel voor hem.

Ik merkte eveneens dat hij bij het spelen met Gestion nooit steigerde, zoals de andere paarden in de kudde. Dit versterkte mijn observatie zoals hierboven beschreven.

Geruik van de scala

Ik begin al het werk steeds in stilstand. Zo heeft het paard veel tijd om te wennen aan de hulpen. Bij Kaïro was dit not done! Zelfs in stap viel hij om. Dus gingen we meteen over in stappen op een cirkel. De eerste malen had ik de impressie een zat paard vast te hebben. Hij zwalpte van links naar rechts, versnelde, vertraagde, gooide zijn hoofd in de lucht, duwde aan mijn hand.

Geleidelijk aan, bereikten we voldoende lichaamsbuiging en werd het tempo constant. Hierdoor kwam de relaxatie. Eens we zover waren besloot ik het aanleren van schouderbinnen over te slaan en Kaïro te leren zijn achterbenen nauwer te zetten met behulp van travers.

Eens Kaïro de travers had ontdekt, werd hij zelfverzekerder. Hij speelde meer met andere paarden en zelfs een mini steiger kon er nu vanaf.

Na enkele maanden training konden we het werk onder het zadel weer opnemen. De hulpen die hij aangeleerd had tijdens het grondwerk kon ik ook hier inzetten om hem te helpen met zijn balans. Als dank kreeg ik een zeer soepel, gemakkelijk te rijden, lichtvoetig en vooral gewillig, relaxt paard. 


Heb je ook een vraag? Stuur deze gerust in! Dan probeer ik er zo snel mogelijk een (blog)antwoord op te geven.