Hoe beginnen met bitloos rijden?

09-02-2018

Bitloos paardrijden is steeds meer aam populariteit aan het winnen. Goed! Niet zaligmakend maar het is zeker een goede progressie.

Waarom bitloos rijden?

Bitloos paardrijden heeft 1 grote voordeel: Er zit niets onnatuurlijks in de mond van je trouwe viervoeter. Hierdoor kunnen onze ruiterfouten een klein beetje meer vergeven worden. Voor het paard heeft dit als gevolg dat hij niet gestoord wordt in de mond tijdens het werk.

Niet zaligmakend

Ten eerste merk ik vaak dat ruiters grijpen naar een bitloze optoming omdat hun paard niet fijn te rijden is. Er is inderdaad een kans dat je paard last heeft van het bit en zich fijner laat berijden met een botloze hoofdstel. Echter, omschakelen naar een bitloze optoming is geen magic trick dat je paard op één twee drie perfect zal laten lopen. De training om je paard licht, soepel en gebalanceerd te maken zal je nog steeds moeten implementeren. In training animals there are no shortcuts. 

Ten tweede moet er rekening gehouden worden met de gevoeligheid van de neus. Het hoofd van een paard is onwijs gevoelig. Zo ook is de neus zeer fragiel. Dit betekent dat we ons paard ook met een bitloze optoming aardig wat pijn kunnen doen. Dus ook een bitloze optoming dient met voldoende voorzichtigheid gebruikt te worden. 

Tot slot zijn er paarden die wegens overgevoeligheid of trauma helemaal niet goed reageren op enige optoming die druk zet op de neus. Daar dient dus zeker rekening mee gehouden te worden als u een bitloos hoofdstel zoekt. 

Hoe begin je er aan?

Of je nu rijdt met een bit, of sidepull, of een kaptoom of een neckring, of... of... het begin is steeds hetzelfde: leer je paard wat jouw hulpen betekenen, beloon en wees consequent. 

Ik begin steeds op de grond in stilstand. Ik leer mijn paard de betekenis van de directe, indirecte en ophoudende teugel. Eens mijn paard dit begrijp herhaal ik de hulpen in stap terwijl ik aan de binnenkant van het paard sta. Vervolgens doe ik hetzelfde maar sta ik ter hoogte van de buitenschouder. Dan neem ik er kleine stukjes draf bij en leren we vlot en met behoud van de balans van hand te veranderen. Ook hier wordt alles steeds weer opgebouwd vertrekkende van iets wat het paard reeds kent en begrijpt. Is er iets onduidelijk/ moeilijk? Dan keren we even terug naar een gemakkelijkere oefening, zetten we de puntjes op de 'i' en doen we weer verder met de advanced oefeningen. 

Ik merk dat de paarden die een goede basiseducatie hebben genoten geen enkel probleem hebben bij het "omscholen" naar een andere optoming.