Houd van je paard om wie hij NU is

02-01-2018

Iedereen die met mij in aanraking is gekomen weet hoe ontzettend verliefd ik ben op mijn Gestion. Hoe kan het ook anders... een grote blonde bink met een peperkoekenhartje... Het is niet moeilijk om van zo'n paard te houden. Maar Gestion is niet het enige paard dat onze hart vult...

Nuvia kwam vorig jaar in mijn leven. Ik zocht een jong paard om op te leiden en een nieuwe thuis te bezorgen. Dat houdt mij scherp om mijn studenten die zelf een jong paard starten te begeleiden.
Ze kwam in zeer slechte toestand bij me. Ze was erg mager, schuurde haar manen en staart tot bloedens toe, had zeer slechte hoeven, zat in heel haar lijf vast, had hormonale problemen... Ik had al een vermoeden dat dit een lange weg zou worden. Ik begon ook zeer agressief gedrag op te merken bij mijn knappe jongedame. Ze viel haast alles aan wat bewoog; kippen, verdwaalde vogels, geiten, honden, andere paarden, kinderen, onbekenden... Tijdens het werk blijkt ze ONGELOOFLIJK ontvlambaar. Alles moet zeer geleidelijk en logisch opgebouwd worden. Een onverwachte prikkel zorgt voor een overdrive wat leidt in een explosie. Ik vermoed dat dit paardje helemaal niet weet hoe zich te gedragen door een gebrek aan socialisatie tijdens haar jeugdjaren. 

Helaas heb ik haar agressie ook zelf mogen ervaren. Ik bracht de paarden eten en zonder enige aanleiding nam ze bij mijn ribben en sleurde me zo de lucht in. Ik denk dat ik de videobeelden een twintig tal keer bekeken heb om een oorzaak te vinden, in de hoop dat ik een fout had gemaakt, maar tevergeefs. Tot op vandaag weet ik niet wat dit gedrag heeft veroorzaakt.
Naar anderen blijft ze ook erg gevaarlijk. Ze zou sommige mensen scalperen als ze de kans zou krijgen. 

Kortom... je kan voorstellen dat dit niet meteen het aangenaamste paard is in de omgang.

Toch zie ik haar graag. Ik genieten van alle heldere en zachte momenten, welke gelukkig steeds vaker aanwezig zijn. Ergens in dat lijfje vol onbegrip en frustratie schuilt een zeer zachtaardig paard dat tijd nodig heeft om naar boven te komen. 

Het zou oneerlijk zijn om haar nu intensief te trainen, ook al is ze reeds 6 jaar oud en fysiek helemaal in orde. Ik geef haar nu de tijd om rustig aan uit haar schuilplaats te komen. De prikkels bouw ik op om haar de kans te geven zonder verdere trauma's te ontwikkelen. 

Natuurlijk wil ik ook met haar probleemloos en vooral veilig overal kunnen rijden. We houden de neus zeker voorwaarts naar onze toekomst, maar we houden van haar vooral om wie ze nu is, en niet om wie wij hopen dat ze wordt. Enkel zo kan ik haar nu de opleiding geven waar ze nood aan heeft.