Beginnen aan het fundament

02-02-2018

Geen hoef, geen paard

Wist u dat de manier van bewegen, de gezondheid van uw paard beïnvloedt? Vandaag bespreken we de landing op de hoef. 

Tijdens mijn lessen leg ik veel nadruk op een correcte beweging. Hierbij houd ik ook rekening met de plaatsing van de hoeven. Want een correcte plaatsing van de hoeven is een indicator van een correct lichaamsgebruik. Vandaag bespreek ik kort een probleem dat ik zeer vaak tegenkom wanneer ik met een combinatie begin te werken: toonlanden. Hierbij raakt de tip van de hoef de grond eerder dan de hiel, en dat heeft heel wat vervelende gevolgen voor ons paard. 

Toonlanden is de oorzaak van heel wat peesproblemen. Zeker als het paard ruitergewicht moet dragen. Ik zie het vooral bij paarden die niet uit hun schouder komen. Dit is het gevolg van een ontbrekende horizontale balans. Wat betekent dat de achterhand niet voldoende draagt.

Het paard op de video hieronder landt overduidelijk op zijn tippen. Dit heeft veel nadelige gevolgen voor het dier:

  • Er is slechte schokabsorptie
  • De straal kan hierdoor niet meer dienen als schokdemper
  • De hoefkatrolgewricht wordt overbelast (wat tot hoefkatrolontsteking kan leiden)
  • Het hoefmechanisme kan niet optimaal werken (in deze video ook mede dankzij de hoefijzers)

Met behulp van een correcte training en een goede hoefsmid kunnen we onze paarden van blessures behoeden. Zelfs bij minimale verzameling merk ik al dat de paarden beter uit hun schouder komen, de voorbenen meer naar voren zwaaien en bijgevolg eerst op de hielen landen (zoals het paard op de video hieronder).