€ 10 om een half uurtje te stappen

22-01-2018

Het regenweer heeft ons niet gespaard. Modder overheerst de paddocks dus werken met mijn paarden gebeurt in een naburige binnenpiste. Ook mijn drachtige Nuvia moet in conditie gehouden worden. Een goed gespierde merrie herstelt namelijk beter na een bevalling. En sterke, correct opgebouwde spieren houden de laks wordende gewrichten tijdens de laatste maanden van de dracht mooi op hun plaats. 

Nuvia is geen evident paard om mee te werken. Ze heeft nog altijd dat defensief kantje en reageert ontzettend sensitief op prikkels. Dus een training op een vreemde locatie is 99,99% zoeken naar ontspanning en focus en 0.01% nieuwe dingen leren. Zo ook vandaag.

Aangekomen in de piste, bleken we vergezeld te zijn door een hoefsmid en de staleigenaar. We werkten rustig aan een correcte stap. Want stap is de moeder van alle gangen. Buiging en stelling vanuit de heup, verruimen, verzamelen vanuit het bovenlichaam, van hand veranderen op zithulpen, zo weinig mogelijk secundaire hulpen, maar vooral focus, focus, focus, focus. 

Ik als ruiter ben verantwoordelijk voor dat laatste. Zolang ik mijn concentratie behoud, blijft ze meedenken, dwaal ik een milliseconde af... tja... dan komt een overduidelijke reactie om mij weer bij de pinken te houden. 
Op een gegeven moment was de hoefsmid ons aan het bestuderen, ik voelde dat en een klein, ambitieus stemmetje in mijn hoofd (gelukkig is hij al heel ver naar de achtergrond gedreven) zei me dat ik "iets moest tonen". Wat een teleurstelling moet ik geweest zijn op dat moment in de ogen van mijn merrie. Nog voor ik enige hulpen gaf om "iets te tonen" ... un coup de frein vanwege mijn zwarte mmselle. "Oh No You Didn't!" klonk het van van onder mij. Een kwade blik en een luide knor kreeg ik er bovenop. 
Thanks for the feedback, Nuvia! En we gingen weer verder met de echte training voor het paard en niet voor het oog van een ander. Leuk zo een expressief paard! 

Nu, deze anekdote daargelaten, na 20 minuutjes, stapte ik zo fier als een gieter. Mijn merrie negeerde alle externe prikkels en was gericht aan het werk, proberend mijn hulpen zo goed mogelijk op te volgen. De reactie van de bijstanders echter haalde mij even van mijn roze wolk. "Heb je NU AL gedaan?!" Ik was even vergeten dat de meeste mensen een training pas als voltooid zien wanneer het paard de drie gangen heeft laten zien en een 60-tal minuten heeft gelopen. Als ik 60minuten wil sporten, zal ik wel mijn loopschoenen aantrekken. 
Tijdens het rijden is het heel belangrijk je doel en vooral de noden van het paard voor ogen te houden. Laat je niet afleiden door de bijstanders, je hebt niets "te tonen". De enige wie echt onder de indruk moet zijn van je kunsten is je paard ;)

One reason why birds and horses are happy is because they are not trying to impress other birds and horses.
- Dale Carnegie, How To Win Friends and Influence People